Składniki:
6 kg buraków
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
6 łyżek wody
6 średnich cebul
2 ząbki czosnku
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
15 listków laurowych
6 goździków
2 łyżki soli
Wykonanie:
Buraki ugotować w łupinkach do miękkości.Obrać i potrzeć na tarce na wiórki.
Cebulę pokroić w talarki ,cukier,ocet,wodę ,sól i wszystkie przyprawy wrzucić do garnka i zagotować .Do gotującej się zalewy dodać cebulę i gotować jeszcze 2-3 minuty.Potarte buraczki przełożyć do garnka ,wlać do nich przecedzoną przez sitko zalewę ,dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 12 godzin.Po upływie tego czasu przełożyć w umyte słoiki ,pasteryzować 20 minut i przechowywać w piwnicy.
6 kg buraków
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
6 łyżek wody
6 średnich cebul
2 ząbki czosnku
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
15 listków laurowych
6 goździków
2 łyżki soli
Wykonanie:
Buraki ugotować w łupinkach do miękkości.Obrać i potrzeć na tarce na wiórki.
Cebulę pokroić w talarki ,cukier,ocet,wodę ,sól i wszystkie przyprawy wrzucić do garnka i zagotować .Do gotującej się zalewy dodać cebulę i gotować jeszcze 2-3 minuty.Potarte buraczki przełożyć do garnka ,wlać do nich przecedzoną przez sitko zalewę ,dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 12 godzin.Po upływie tego czasu przełożyć w umyte słoiki ,pasteryzować 20 minut i przechowywać w piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz