Oto ulubiony przysmak rodzinny -domowy jogurt -zdrowy i bez tych wszystkich E
SKŁADNIKI
1 litr mleka 3,2 % niepasteryzowanego ( w butelce)
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru ( w wersji na słodko)
3 łyżki mleka w proszku
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (biorę Danone lub każdy inny co mam pod ręką bez owoców z żywymi szczepami bakterii)
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym -przegotować w wysokim garnku i ostudzić do temperatury około 25 stopni- nie mam termometru ,ale sprawdzam starą babciną metodą -jak włożę w mleko palec i wytrzymam kilka chwil -to znaczy ,że jest ok.
W kubeczku rozmieszać jogurt z mlekiem w proszku .
Gdy mleko w garnku jest wychłodzone do temperatury około 25 stopni -zaczynamy :). Do kubeczka z jogurtem wlać około 6 łyżek przegotowanego mleka i dobrze wymieszać.Dopiero wymieszane dodać do przegotowanego mleka i dokładnie szybko wymieszać całość -ja mieszam trzepaczką do jajek.Ciepłą zawartość przelać do wyparzonych słoików i szybko zakręcić .Teraz tylko należy słoiki umieścić
"w inkubatorze" - mój domowy inkubator to wiadro wyścielone polarowym kocem :), można też przykryć słoiki kołderką .Czas przechowywania w ciepłym miejscu -to 4 godziny.To tym czasie słoiki wkładam do lodówki ,schładzam i gotowe.Dla dzieci dodaję domowe konfitury czy dżemy i mam słodki jogurt z owocami :).
W wersji do mizerii- robię jogurt bez cukru i bez cukru waniliowego.
Kolejną porcję jogurtu następnego dnia robię tak samo ,tylko zamiast jogurtu kupnego dodaję już ten mój samorobny w takiej samej ilości.
Raz w miesiącu odnawiam kultury bakterii kupując nowy jogurt ze sklepu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz