piątek, 13 września 2013

ŻEBERKA MIĘSNE W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

SKŁADNIKI 2 KG ŻEBEREK MIĘSNYCH 2 DUŻE CEBULE 5-6 ZĄBKÓW CZOSNKU 3,5 ŁYŻKI MIODU 1,5 CYTRYN -SOK 1 SZKLANKA WODY 200 ML PRZECIERU POMIDOROWEGO OLEJ DO SMAŻENIA ZIOŁA DO SMAKU -MAJERANEK ,BAZYLIA,OSTRA PAPRYKA ,SÓL ,PIEPRZ Żeberka umyć ,osuszyć ,oprószyć przyprawami i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron na rumiano .Wyjąć mięso na półmisek .Na patelnię do oleju po smażeniu dodać pokrojona w talarki cebulę, czosnek ,przecier pomidorowy, miód ,sok z cytryny -dusić aż cebula będzie miękka.Dodać wodę i wszystko zmiksować . Żeberka włożyć do brytfanny ,polać zmiksowanym sosem i dusić około 30-50 minut do miękkości. Druga wersja -po wyjęciu żeberek na półmisek -wyfiletować je z kości ,pokroić na drobne kawałki i zalać sosem -odpiec w piekarniku na 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz