Wiadomości o roślinach ,zwierzętach ,zdrowiu, przepisach ...Wszystkiego po troszeczku...
piątek, 13 września 2013
ŻEBERKA MIĘSNE W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM
SKŁADNIKI
2 KG ŻEBEREK MIĘSNYCH
2 DUŻE CEBULE
5-6 ZĄBKÓW CZOSNKU
3,5 ŁYŻKI MIODU
1,5 CYTRYN -SOK
1 SZKLANKA WODY
200 ML PRZECIERU POMIDOROWEGO
OLEJ DO SMAŻENIA
ZIOŁA DO SMAKU -MAJERANEK ,BAZYLIA,OSTRA PAPRYKA ,SÓL ,PIEPRZ
Żeberka umyć ,osuszyć ,oprószyć przyprawami i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron na
rumiano .Wyjąć mięso na półmisek .Na patelnię do oleju po smażeniu dodać pokrojona w talarki cebulę, czosnek ,przecier pomidorowy, miód ,sok z cytryny -dusić aż cebula będzie miękka.Dodać wodę i wszystko zmiksować .
Żeberka włożyć do brytfanny ,polać zmiksowanym sosem i dusić około 30-50 minut do miękkości.
Druga wersja -po wyjęciu żeberek na półmisek -wyfiletować je z kości ,pokroić na drobne kawałki i zalać sosem -odpiec w piekarniku na 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz